Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Las Vegas op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Las Vegas, Nevada of de Verenigde Staten van Amerika kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

5 dingen die je moet weten voor reis naar Las Vegas

De website 5dingendiejemoetweten.nl heeft een handig artikel geschreven over de 5 dingen die je moet weten voor je reis naar Amerika en welke reisvoorbereiding essentieel is voor je trip naar de VS. Wat ons betreft, is dit verplichte leeskost als je een vakantie naar Las Vegas wilt maken.

Alarmnummer

Het algemene alarmnummer in Las Vegas (en elders in Amerika) is 911. Dit nummer is gratis en is zowel met mobiele als met vaste telefoons te bereiken. De operator die het gesprek beantwoordt spreekt Engels.

Badkamer

Wat opvallend is in de badkamers in de hotels in Las Vegas is dat je vrijwel altijd een combinatie van een bad met een douche hebt en dus geen aparte douche. Daarnaast is de douche vrijwel altijd met een vaste douchekop uitgerust, wat het lastiger maakt om de benen en intieme delen goed af te spoelen. In de meeste hotels is er het nodige voor de lichamelijke verzorging aanwezig in de badkamer zoals shampoo, conditioner en bodylotion. Naar douche- of badgel moet je meestal tevergeefs zoeken. In plaats daarvan ligt er vaak een stuk zeep klaar.

Documenten & immigratie

Om de Verenigde Staten te bezoeken heb je een geldig paspoort nodig. Daarnaast heb je een visum nodig of als je uit een land komt dat ontheffing van de visumplicht heeft dan moet je een elektronische toelating aanvragen. Deze elektronische toelating staat ook wel bekend als ESTA. Als houder van een Nederlands paspoort (of paspoort van een ander land uit de Europese Unie) mag je met een geldig paspoort plus een ESTA naar Amerika reizen. Je ESTA moet je tenminste drie dagen van tevoren geregeld hebben om er zeker van te zijn dat je de toelating op tijd ontvangt Dat kost 14 euro, ongeacht of je wel of geen toestemming krijgt om naar Amerika af te reizen. Heb je eenmaal een ESTA toelating gekregen dan is deze twee jaar geldig. Je mag binnen die twee jaar meerdere keren naar de Verenigde Staten reizen (multiple entry). Je ESTA vraag je aan via deze site. Er zijn ook Nederlandse bedrijven/sites die een ESTA voor je kunnen regelen. Het voordeel van je ESTA regelen via een Nederlandse bemiddelaar is dat je je aanvraag kunt betalen met iDeal. Je hebt daar dus geen creditcard voor nodig. Wel betaal je bij deze bemiddelaars een kleine toeslag voor hun service.

Als je via een overstap in de Verenigde Staten naar Las Vegas reist (en dat is vaak zo), dan moet je op de eerste luchthaven in de VS door de immigratie heen. Houd daar rekening mee als je je vlucht boekt. Je zou niet de eerste reiziger zijn die een te krappe overstaptijd heeft. Als je al eerder op een ESTA (hoeft niet dezelfde ESTA te zijn) en op hetzelfde paspoort als de vorige keer reist, dan hoef je het witte douaneformulier niet in te vullen. Je moet bij de immigratie de juiste rij kiezen: die voor bezoekers die al eerder op een ESTA binnengekomen zijn.Douane

Het invoeren van drugs en verse producten zoals fruit, groente, vlees, vis, verschillende zuivelproducten en zaden is verboden in de Verenigde Staten. Neem je geschenken mee voor mensen in Amerika dan mag je niet meer dan $ 100,- aan waarde per reiziger meenemen. Neem je contant geld mee dan geldt er een limiet van $ 10.000,-.

Elektriciteit

In de Verenigde Staten hebben ze een ander stroomnetwerk dan in Nederland (en België). Er is in de VS sprake van 110 volt in plaats van 230 volt. Als je je oplader(s) of andere elektronica in wilt pluggen op het Amerikaanse stroomnetwerk dan zijn er twee dingen die je moet weten. Ten eerste gebruiken ze in de VS 110 volt terwijl we in Nederland 230 volt gebruiken. Kijk daarom of je apparatuur daarvoor geschikt is. In de meeste gevallen wel en kunnen ze tussen de 110 en 240 volt aan. Wie een föhn meeneemt of andere apparaten die wat meer stroom gebruiken die kan weleens te maken krijgen met een apparaat dat het alleen maar doet bij 220 tot 240 volt.

Behalve een ander voltage gebruikt men in Amerika ook andere stekkers. Er wordt stopcontact en stekker type A gebruikt. Dit is een stekker met twee platte pinnen. De Europese stekkers passen niet in deze stopcontacten. Het meenemen van een reisstekker is daarom essentieel. In sommige gevallen kun je een reisstekker lenen bij het hotel, maar handiger is om er tenminste eentje mee te nemen vanuit Nederland. Ben je dit toch vergeten dan kun je ze ook kopen bij luchthavens, in toeristenwinkels en in elektronicazaken.

Hotels hebben in de kamers vaak speciale USB plugins, waar je je telefoon of tablet op kunt laden. Je ziet deze voorziening ook steeds vaker in huurauto’s.

Elektriciteit

Excursies regelen

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Las Vegas bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Las Vegas.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Las Vegas
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Las Vegas via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Las Vegas via Tiqets

Feesten en feestdagen

In de Verenigde Staten en dus ook in Las Vegas worden uiteenlopende feestdagen gevierd. Een aantal van deze feestdagen kennen wij ook in Europa, andere zijn uniek voor Amerika. In tegenstelling tot andere bestemmingen in Amerika zijn hotels, restaurants, casino’s en attracties gewoon geopend tijdens de feestdagen. Sterker nog: op dit soort dagen wordt er vaak juist extra geld omgezet in Las Vegas. Zo worden er tijdens Oudejaarsavond vaak uitgebreide feesten gegeven en behoren zowel Thanksgivingday als Independence Day tot de drukkere dagen in Las Vegas.

Feestdagen, feesten en belangrijke evenementen in de VS / Las Vegas:
Nieuwjaarsdag op 1 januari
Martin Luther King Day op de derde maandag in januari
Chinees Nieuwjaar eind januari of begin februari (alleen in Chinese wijken)
President’s Day op de derde maandag in februari
Valentijnsdag op 14 februari
St. Patrick’s Day Parade op 17 maart
Pasen in maart of april
Memorial Day op de laatste maandag in mei
Independance Day op 4 juli
Labor Day op de eerste maandag in september
Columbus Day op de tweede maandag in oktober
Veterans Day op 11 november
Thanksgiving op de vierde donderdag van november
1e Kerstdag op 25 december
Oudejaarsdag op 31 december

Fooien

In de Verenigde Staten is het geven van een fooi de normaalste zaak van de wereld. of het nou een taxichauffeur, een kruier, een kapper, een valethulp, een ober of een kamermeisje is: je hoort fooi te betalen. Het is hier een noodzakelijke aanvulling op het lage basissalaris wat de mensen krijgen.

Hoeveel fooi geef je in Las Vegas?

Een indicatie:
• bedienend personeel in horeca 15 tot 22%
• taxichauffeurs tenminste 15%
• kamermeisjes 1 of 2 dollar per nacht
• kruiers 1 tot 2 dollar per koffer of nacht
• valetboys 1 tot 2 dollar voor iedere keer dat de auto opgehaald wordt
• gidsen 2 tot 5 dollar
• conciërges per verleende dienst 1 tot 5 dollar

Let goed op of een fooi al op de rekening verwerkt is. Deze herken je als ’tip’ of ‘gratuity’. Staat deze al op de rekening dan hoef je verder geen fooi te geven. Het mag natuurlijk wel, maar meestal doet men dat dan alleen nog maar als er een uitzonderlijke prestatie geleverd is. Als men cash betaalt dan wordt er normaal nog wel tot de hele dollar afgerond als de fooi al op de rekening staat.

Fooien in Las Vegas

Geld

De officiële munteenheid in de Verenigde Staten is de Amerikaanse dollar (USD / $). Een dollar bestaat uit 100 cents. Er zijn munten van 1, 5, 10 en 25 cent. Daarnaast zijn er bankbiljetten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 Amerikaanse dollars. Er zijn ook nog $ 2 biljetten in omloop, maar het is een zeldzaamheid dat je die nog tegenkomt. De grootste bankbiljetten ($ 50 en $ 100) zijn niet handig om te gebruiken. Er zijn voldoende plekken die geen grotere biljetten dan $ 20 aannemen uit angst dat er sprake is van vals geld.

De wisselkoers tussen de euro en de dollar fluctueert nogal. Er zijn diverse websites op internet waar je de actuele wisselkoers kunt opzoeken. Vaak is het de middenkoers die weergegeven wordt. Voor aankoop van dollars of terug wisselen naar euro’s gelden verschillende koersen, omdat de banken koersrisico’s en commissie in de wisselkoersen verwerken. Het is vaak gunstiger om contante dollars in Amerika op te nemen in plaats van ter plaatse geld te wisselen. Vanwege de commissie op geldopnames kun je beter grotere bedragen (een paar honderd dollar) ineens opnemen.

TIP: Wisselkoers berekenen en dollars bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dollars bestellen, zodat je bij aankomst in Las Vegas niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de dollar en bestel je dollars online (0% commissie)

Je kunt op heel veel plekken met creditcard betalen. In Las Vegas is dat de normaalste zaak van de wereld. Er zijn echter ook plekken waar je niet met creditcard kunt betalen. Je ziet dan vaak wel een bord met ‘CASH ONLY’ staan. Bij winkels wordt er steeds vaker een minimumbedrag gehanteerd als je met creditcard wilt betalen. Voor het huren van een auto heb je vaak een creditcard nodig als borg. Ook voor andere zaken is een creditcard een ideale manier om borg te staan zoals bijvoorbeeld bij het huren van een boot of fiets of bij het inchecken in een hotel of motel. Cash borg betalen is eigenlijk niet meer van deze tijd in Amerika.

Als je met creditcard betaalt dan vraagt men overigens vaak om een ‘photo ID’. Het is daarom handig om altijd een ID-kaart of eventueel rijbewijs op zak te hebben om jezelf in zo’n geval te kunnen identificeren. Je paspoort kan natuurlijk ook, maar het is raadzaam om die in de kluis op je hotelkamer te bewaren als dat kan. Het laatste wat je wilt is je reisdocument verliezen en een noodpaspoort te moeten regelen om naar huis te kunnen.

geldautomaat

Internet / wifi

In Las Vegas kun je natuurlijk met je smartphone online gaan via het mobiele netwerk. Door roamingtoeslagen is dat vaak niet goedkoop en de buitenlandbundels die je voor Amerika aan kunt schaffen zijn vaak vrij beperkt qua omvang. Het is daarom raadzaam om zoveel mogelijk gebruik te maken van internet via wifi. Dat is op veel plekken gratis mogelijk zoals in restaurants, hotels, bars en winkels. Weet wel dat internetten via wifi vaak minder goed beschermd is als via net mobiele netwerk. Een andere optie is om een lokale SIM-kaart aan te schaffen met een vrij grote databundel.

Openingstijden

New York City heeft de bijnaam ‘The City That Never Sleeps’, maar als er een stad is die deze titel eigenlijk verdient dan is dat Las Vegas. Veel casino’s zijn 24 uur per dag open, maar ook een deel van de bars, koffiebars en restaurants is 24/7 geopend. Als je wilt gokken, eten of drinken in Las Vegas dan kun je dat hier de klok rond doen. Ook winkels aan de Las Vegas Strip kennen vaak lange openingstijden. Meestal openen ze in de ochtend hun deuren (ergens tussen 9 en 10 uur) om vervolgens tot laat in de avond open te blijven. Het geld met immers rollen in Las Vegas. Ook attracties en musea zijn vaak tot in de avond open. Meestal tot een uur of 9 in de avond.

Reisverzekering

Je kunt eigenlijk niet zonder een goede reisverzekering naar de Verenigde Staten reizen. De belangrijkste reden zijn de medische kosten die in de Verenigde Staten vaak veel hoger liggen dan bij ons. Een doktersrekening kan met wat tests en medicijnen gemakkelijk oplopen tot boven de 1000 dollar en een plotselinge ziekenhuisopname kost vaak een veelvoud hiervan. Omdat de Nederlandse ziektekostenverzekering vaak dekking biedt tot de Nederlandse tarieven is bijverzekeren eigenlijk nodig. In Amerika is zorg gemiddeld duurder dan bij ons. Kies daarom voor een reisverzekering met medische dekking. Vaak moet je dit expliciet aangeven dat die er ook bij moet. Let wel op dat je werelddekking hebt in plaats van Europadekking, ook als je een doorlopende reisverzekering afsluit.

Een tweede reden om een reisverzekering af te sluiten zijn onvoorziene omstandigheden zoals het naar huis moeten keren door ziekte, overnachtingen bij vertraging of juridische bijstand bij een ongeval. Het is handig om een reisverzekering af te sluiten waarbij er sprake is van een hoger verzekerd bedrag voor de aansprakelijkheidsverzekering. Mocht je iemand schade berokkenen dan kan er een flink bedrag geclaimd worden door het slachtoffer. In sommige gevallen kennen rechters bedragen toe van miljoenen dollars. Een verhoogde dekking voor aansprakelijkheid en juridische bijstand is in het geval van Amerika geen overbodige luxe.

Resort fee

Een fenomeen dat in Las Vegas veel voorkomt is de resort fee. Deze verplichte toeslag wordt ook wel een ‘facility fee’, ‘destination fee’. ‘amenity fee’ of ‘resort charge’ genoemd. Je krijgt hiervoor zaken die elders vaak gratis zijn zoals internettoegang, toegang tot het zwembad, lokale telefoontjes, soms gratis water en/of koffie en thee op je kamer en soms ook ontbijt. De resort fee ligt gemiddeld zo rond de 25 tot 30 dollar per kamer per nacht. Eigenlijk is het een verkapte verhoging van de kamerprijs die vaak niet zichtbaar is op het moment dat je naar hotelkamers zoekt en zelfs tijdens het boeken is het meestal niet of amper zichtbaar dat dit bedrag er nog bij komt.

Roken

Hoewel er in de Verenigde Staten over het algemeen een zeer sterk antirookbeleid gevoerd wordt, valt het in de staat Nevada en dus ook in Las Vegas nog wel mee. Hier mag je in de casino’s nog wel roken en geldt er ook geen rookverbod in bars waar geen eten geserveerd wordt. Ook op terrassen mag nog gerookt worden. Veel hotelkamers zijn wel rookvrij, net als winkels, overdekte winkelcentra en openbare gelegenheden zoals musea, ziekenhuizen, politiebureau’s, kantoren en natuurlijk ook scholen.

Rijbewijs

Met een geldig Nederlands rijbewijs mag je een auto besturen en huren in de Verenigde Staten. De ANWB adviseert om ook een Internationaal Rijbewijs mee te nemen die je bij hen kunt kopen. Sommige autoverhuurders zouden dit eisen. Wij hebben dit in de praktijk zelf nooit meegemaakt en hebben altijd zonder enige problemen een auto kunnen huren in Las Vegas.

Sales tax

Een verschijnsel in de Verenigde Staten is dat consumentenprijzen exclusief de verkoopbelasting getoond worden. Dit geldt zowel over goederen als over diensten. Deze ‘sales tax’ wordt in de meeste Amerikaanse staten geheven en verschilt per staat. Deze ligt gemiddeld op ongeveer 4 tot 8 procent over de verkoopwaarde. Daarnaast kunnen er ook nog lokale opcenten toegevoegd worden door county’s en/of steden. De hoeveelheid belasting verschilt daarom niet alleen per staat, maar vaak ook nog eens per stad of streek. De gemiddelde totale hoeveelheid belasting ligt tussen de 6 en 12 procent. In Las Vegas bedraagt de totale tax 8,1%.

De combinatie van sales tax, local tax en fooi zorgt ervoor dat je bij het bedrag dat je op menukaarten ziet vaak wel tot zo’n 30 procent op mag tellen. Dat komt omdat deze belastingen ook hierop van toepassing zijn. Die steak van $ 36,95 kost dan al snel ineens pakweg vijftig dollar. Wel iets om rekening mee te houden als je een restaurant of gerecht uitkiest.

Taal

In Las Vegas wordt Engels gesproken en geschreven. Wie de Engelse taal enigszins machtig is die kan zich prima redden in Las Vegas.

Terreurdreiging

Amerika heeft te maken met een permanente terreurdreiging. Dankzij verschillende maatregelen en veiligheidsdiensten die er continu bovenop zitten is de kans op een aanslag veel minder groot dan dat terroristen zouden willen. Zo worden de voetpaden van een groot deel van de Las Vegas Strip door palen en andere objecten beschermd.
Als bezoeker van de VS kun je bij aankomst in Amerika ondervraagd worden. Dat kan een routineprocedure zijn, maar kan ook op basis van bepaalde indicatoren gebeuren zoals voorgaande landen die je bezocht hebt. Ook stelt de Amerikaanse overheid weleens beperkingen in voor naar Amerika reizende mensen.

Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Las Vegas is de bloedige aanslag die op 1 oktober 2017 in de stad plaatsvond. De 64-jarige Stephen Paddock schoot vanuit een kamer op de 32e verdieping van het populaire Mandalay Bay Resort & Casino op het publiek dat aanwezig was op een populair countryfestival. Door het gebruik van automatische wapens heeft de schutter tenminste 59 mensen weten te doden. Daarnaast zijn er meer dan vijfhonderd mensen gewond geraakt. De vrijwel zekere dader is door de politie gedood tijdens de aanslag.

Het was de dodelijkste schietpartij die de Verenigde Staten tot dan toe meegemaakt had. Daarvoor was de aanslag op een homoclub in Orlando in juni 2016 de meest dodelijke schietpartij ooit in de VS.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Las Vegas en Nederland is 9 uur. Het is in Las Vegas negen uur vroeger dan in Nederland. Dat geldt zowel tijdens de zomertijd als tijdens de wintertijd.

De zomertijd start bij ons op de laatste zondag van maart. In de Verenigde Staten begint die de tweede zondag van maart. Dat betekent dat tussen de tweede en laatste zondag van maart het tijdsverschil een uur minder is.
Dit geldt ook voor de periode tussen de laatste zondag van oktober (start wintertijd Nederland) en de eerste zondag van november (start wintertijd Verenigde Staten).

Tijdsverschil

Veiligheid / criminaliteit

In Las Vegas kun je te maken krijgen met allerlei vormen van criminaliteit die je ook in andere grote Amerikaanse of Europese steden tegen kunt komen. Zo komt zakkenrollerij voor, kun je met oplichting te maken krijgen en bestaat er de kans op een overval. Laat vooral geen spullen (zichtbaar) achter in je huurauto en bewaar waardevolle spullen bij voorkeur in een kluis op je hotelkamer.

Veiligheid