Het weer in Las Vegas

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen als we het over het weer in Las Vegas hebben. Het is droog en vaak heet in Las Vegas. De ligging in de woestijn zorgt ervoor dat je in Las Vegas niet zo snel te maken hebt met neerslag, dat de zon vaak schijnt en dat de temperatuur gedurende een vrij groot deel van het jaar overdag (ruim) boven de 25 graden Celsius ligt. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger is het klimaat van Las Vegas een warm woestijnklimaat. Deze wordt aangeduid met de code BWh. Kenmerkend voor dit klimaattype zijn de droogte, de hoge temperaturen overdag en de vaak vrij grote verschillen in temperatuur tussen dag en nacht.Hitte

Dat Las Vegas in een woestijn ligt merk je vooral aan de hitte die er kan heersen. Tijdens de koelste maanden ligt de gemiddelde maximumtemperatuur zo rond de 14 tot 16 graden, maar gedurende een groot deel van het jaar is het aanzienlijk warmer. Het zijn vooral de maanden december en januari waarin het voor lokale begrippen koel is. Vanaf februari zie je de gemiddelde temperaturen alweer oplopen en vanaf april begint het weer serieus warm te worden. Temperaturen in de middag van 20 tot 30 graden zijn dan normaal, maar het kan ook gerust al ruim boven de dertig graden worden. In mei breekt de periode van serieuze hitte aan. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt dan net iets boven de dertig graden, maar als je een beetje pech hebt dan kun je temperaturen van veertig graden of nog net iets hoger meemaken in Las Vegas.

De serieuze hitte slaat in juni toe. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt dan gedurende drie maanden rond of zelfs iets boven de veertig graden Celsius. In extreme gevallen kan het kwik zelfs oplopen tot 45 graden of nog iets hoger. Ook ’s nachts koelt het in deze maanden amper af. De gemiddelde minimumtemperatuur ligt in de maanden juni, juli en augustus meestal zo tussen de 22 en 28 graden Celsius. Zeker op plekken waar veel beton is kan de hitte lang blijven hangen.

Zonneschijn

De zon schijnt uitbundig in Las Vegas. Per kalenderjaar mag je op gemiddeld tussen de 3800 en 3900 uren aan zonneschijn verwachten. Hiermee wordt overigens niet het aantal uren daglicht bedoeld, maar het aantal uren dat de zon ongehinderd door wolken of mist Las Vegas kan bereiken. Las Vegas behoort hiermee tot de meest zonnige bestemmingen van de Verenigde Staten en mag zich ook mondiaal gezien tot de zeer zonnige bestemmingen rekenen. Met gemiddeld meer dan 400 uren zonneschijn per maand mag juni zich de zonnigste maand van Las Vegas noemen. Mei en juli doen met respectievelijk gemiddeld 388 en 391 uur niet veel onder voor de maand juni. Gemiddeld genomen is december de minst zonnige maand. Dat heeft met twee factoren te maken. Ten eerste telt december het laagste aantal uren daglicht per etmaal. Daarnaast is december door wat meer bewolking ook relatief gezien een wat minder zonnige maand dan de zomermaanden. Wie even de rekensom maakt die ziet dat je de gemiddeld 236 uren aan zonneschijn in december altijd nog zo’n 8 uur aan zonne-uren per dag.

weer in Las Vegas

Neerslag

Met gemiddeld ongeveer honderd millimeter neerslag per jaar is Las Vegas een zeer droge reisbestemming. Je kunt een keertje de pech hebben met een bui te maken te krijgen, maar de meeste dagen in het jaar zijn volledig droog. De grootste kans om een keertje met regen te maken te krijgen is in de maanden december, januari en februari. In de overige maanden is die kans klein, het regent dan minder dan 1% van de tijd.

De neerslag valt bijna altijd in de vorm van regen en heel soms kun je te maken krijgen met een hagelbui. In de winter is er een zeer kleine kans op sneeuw. Gemiddeld sneeuwt het eens in de paar jaar een keertje in Las Vegas. Die enkele keer dat de Las Vegas Strip met een witte laag bedekt is, is het ook meteen een attractie en haalt het vaak de lokale en soms de landelijke pers in Amerika. Omdat de sneeuw vrijwel altijd valt op een relatief warme ondergrond en de temperatuur overdag eigenlijk gegarandeerd boven het vriespunt uitkomt, moet je wel snel zijn met het maken van foto’s van Las Vegas in de sneeuw. Je ziet de sneeuw letterlijk voor de zon verdwijnen.

Droge lucht

Behalve dat er weinig neerslag valt is ook de lucht zelf erg droog. De relatieve luchtvochtigheid ligt rond de 30 procent. Dat betekent dat de lucht vrij droog is. Dit is in tegenstelling tot tropische bestemmingen waar hoge temperaturen vaak gecombineerd worden met een hoge relatieve luchtvochtigheid. In dat soort situaties is het al snel benauwd en klam. In het geval van Las Vegas merk je dat de hogere temperaturen beter vol te houden zijn omdat de lucht minder met vocht verzadigd is. Hierdoor kan je lichaam de warmte beter kwijt, waardoor het minder snel oncomfortabel aanvoelt dan op andere bestemmingen met een vergelijkbare temperatuur.